BAM vliegt naar beneden en klettert maar door. Van de week nog op een koers van 1,92 euro. Ja, Huizenprijzen dalen, zie hier mooi Kadaster overzicht. Plus daarbij alle bezuinigingen die de overheden nog moeten gaan doorvoeren. Dat gaat niet goed zijn voor de winst van BAM in de nabije toekomst. Dat lijkt me duidelijk maar op deze koersen is het eerder de vraag of BAM overleeft dan dat het nog een heel reële waarde heeft op de beurs momenteel.

Dat het een slechte markt is lijkt me voor iedereen duidelijk. Ook BAM erkent dat ruiterlijk en spitst zich gelukkig al een tijd toe op kwaliteit in de orderportefeuille. Dat is ook duidelijk terug te zien in de terugloop daarvan. Stond deze eerder op 13,4 miljard euro, bij de laatste update was de tussenstand 10,4 miljard euro. Dat is dus duidelijk dat er minder te doen is de komende jaren.

Hoe waarschijnlijk is het dat BAM het niet redt om op de been te blijven, het kan altijd natuurlijk. De omzet loopt terug en er is veel aandacht op werkkapitaal. Zo verbetert de solvabiliteit die niet heel ruim is natuurlijk wel. Wat er in het jaarverslag (pdf) ook staat is dit;

“De recourse nettoschuldpositie (exclusief non-recourse schulden), die deel uitmaakt van de leverage ratio in de bankconvenanten op Groepsniveau, bedraagt per 31 december 2011 € 56 miljoen positief en is daarmee gedaald ten opzichte van ultimo 2010 (€ 112 miljoen nettoschuld).”

En hiermee laat BAM zien dat de meeste schulden vastzitten in projecten. Er zitten veel liquiditeiten in BAM naast de grote totale schuldpositie.

Naast minder werkkapitaal door simpelweg minder omzet worden er ook belangen afgestoten. Onlangs is bekend gemaakt dat Tebodin  voor 145 miljoen wordt verkocht, met een boekwinst van 65 mln euro.  Na vorig jaar al Van Oord belang verkocht te hebben voor ruim 200mln euro.

En nu is de beurswaarde ruime 7 cent per 100 cent omzet per jaar. De bagger activiteiten plus de consultancy tak zijn verkocht,  en dus ook een operationeel resultaat van circa 25 tot 30 miljoen is hiermee verdwenen. Maar met al deze stappen lijkt het financiele huis toch redelijk stevig. Dat het voorlopig operationeel prut draait dat blijft wel duidelijk. Dat er nog een hap kan uit de waarde van grondposities en ook de immateriele activa/goodwill misschien nog wel wat lucht bevat is niet ondenkbaar.

Het bedrijf heeft niet direct een unieke visie of strategie maar momenteel vind ik het aandeel zelf gewoon goedkoop en kan op termijn een normale winst van minimaal 0,60 wpa halen als de nettowinstmarge op een lage 2% ligt.

Bam bouwt aan zijn financiële positie en ik koop bij op deze prijzen… en heb voor mijn doen een stevige positie. maar het is wel de kater uitzitten, en dat kan een tijd duren maar ook de iShares Dow Jones US Home Construction ETF in de US staat alweer 75% hoger dan zijn laagste punt terwijl de huizenmarkt nog steeds op zijn gat ligt.

TwitterLinkedIn